29 augustus: Internationale dag tegen nucleaire testen

29 aug

PARAMARIBO – De internationale herdenkingsdag tegen nucleaire testen wordt gehouden op 29 augustus. Op deze dag vieren de Verenigde Naties de Internationale dag tegen kernproeven. Hiermee wil de VN de aandacht vestigen op het uitbannen van kernwapens en op het doel een wereld zonder kernwapens te bereiken. De dag benadrukt de inspanningen van de Verenigde Naties en een groeiende gemeenschap van voorvechters uit gouvernementele, intergouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, die informatie verspreiden en mensen voorlichten over het belang van een verbod op het testen van kernwapens voor het bereiken van een veiligere wereld.

 

De huidige inachtneming vormt reeds de negende internationale dag tegen kernproeven, sinds de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die uitriep op 2 december 2009, met het doel het idee te promoten dat alles in het werk moet worden gesteld om kernproeven te beëindigen om zo de verwoestende en schadelijke effecten ervan op het leven van mensen te voorkomen.

Ongeveer vijftig jaar geleden nam de internationale gemeenschap de eerste stappen om explosies in het kader van nucleaire testen tegen te gaan met het gedeeltelijke Test Ban Treaty. Nog steeds is deze problematiek een onafgewerkt hoofdstuk op de internationale agenda.

Twintig jaar geleden werd het Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) onderhandeld, maar dit verdrag is nog altijd niet van kracht. Vandaag hebben 183 landen in de wereld het CTBT getekend en is het verdrag in 159 landen geratificeerd. Maar er zijn nog altijd landen die verhinderen dat het verdrag in werking treedt. Dit doen ze, terwijl er zeer sterke en eensgezinde internationale respons was op te merken tegen de nucleaire tests van de Democratische Volksrepubliek Korea. Dit toonde het engagement van de internationale gemeenschap met betrekking tot het naleven van internationale afspraken rond dit onderwerp. Daarom zijn er geen ernstige gronden meer voor het ophouden van het grotere doel hier. Een universele ban tegen nucleaire test is de enige manier waarop de verschrikkelijke effecten van deze testen op mens en omgeving vermeden kunnen worden…[+]