Advocaat vraagt vrijspraak voor roofverdachte

rechten 3c

PARAMARIBO – Advocaat Irvin Kanhai vroeg vorige week donderdag in zijn pleidooi om Weichai Z, die verdacht wordt van het plegen van een beroving op 5 december, wegens gebrek aan bewijs vrij te spreken.

Hij vindt aan de hand van feitenmateriaal dat de bewijsmiddelen van het Openbaar Ministerie ondeugdelijk zijn. Hij haalt aan dat in de bewijsvoering die gepresenteerd is door het Openbaar Ministerie is gehanteerd een verklaring van de verdachte die niet is getekend. Kanhai zegt dat deze opgave van Weichai Z slechts bedoeld was om de hypothese van de politie waar te maken. Volgens hem kan deze verklaring niet waar zijn. Weichai Z zou met een afstandbediening de roldeur moeten openmaken om uit het pand te gaan waar hij woonde.

Deze afstandbediening was bij zijn werkgever dus kon hij niet uit het gebouw gaan om een beroving te plegen. Bovendien maakte de roldeur veel lawaai. Kanhai zegt dat indien de verdachte uit het pand ging om de beroving te plegen hij tot twee keer toe de deur zou moeten openmaken namelijk bij zijn vertrek en aankomst. Er was echter geen krakend geluid van de roldeur te horen. Ook is niets in de kamer van de verdachte gevonden die bij de beroving is buitgemaakt. Een van de slachtoffers herkende de kleding van een van de rovers, maar die is niet gevonden bij de verdachte. De raadsman haalde aan dat twee van de slachtoffers verklaarde dat een van de rovers een pet ophad terwijl het derde slachtoffer praat over herkenning van die dader aan de haardracht. Kanhai verzocht de voorlopige invrijheidstelling van de verdachte, maar de rechter wees het af omdat de ernstige bezwaren aanwezig zijn. Op 24 oktober zal raadsvrouw Joan Garib pleiten…[+]