AfD ondanks forse winst niet de grootste partij in Saksen en Brandenburg

AFD

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft bij de deelstaatverkiezingen in Duitsland zondag veel winst geboekt. Ondanks die winst is de partij niet de grootste in de deelstaten Saksen en Brandenburg, blijkt uit de officiële uitslagen. De conservatieven van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar sociaal-democratische coalitiepartner (SPD) hebben flink moeten inleveren bij de deelstaatverkiezingen. Daarmee is haar toch al onstabiele regerende coalitie een dubbele slag toegebracht.

De christen-democraten van Merkel (CDU) bleven de grootste partij in Saksen, maar zagen hun aandeel in het aantal stemmen met 7,3 procentpunt dalen tot 32,1 procent vergeleken met de laatste verkiezingen in 2014. De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) volgt op de tweede plaats met 27,5 procent (2014: 9,7 procent), blijkt uit de officiële uitslagen.(NU)…[+]

In Brandenburg, dat Berlijn omringt, klampen de sociaal-democraten (SPD) zich vast aan de eerste plaats met 26,2 procent van de stemmen, voor de AfD op 23,5 procent. De SPD regeert in de deelstaat al sinds de Duitse hereniging in 1990.