Albert Aboikoni alsnog beëindigd als granman van Saramaccaners

aboikoni

PARAMARIBO- Albert Aboikoni is gistermiddag op het Presidentieel Paleis officieel geïnstalleerd als granman van de Saramaccaners. Met zijn installatie heeft de Saramacaanse stam na jaren weer een grootopperhoofd. President Desi Bouterse die Aboikoni beëdigde zegt dat er nu een nieuw tijdperk is aangebroken.

Het staatshoofd roept alle partijen binnen deze gemeenschap op om de gelederen te sluiten en te werken aan een nieuwe toekomst. Bouterse vraagt hoe moeilijk het ook mogen zijn het pad van vrede, verzoening en omaring gezamenlijk af te leggen. Het staatshoofd spreekt de hoop uit dat met de beëdiging en installatie nu eindelijk een einde komt aan het vierjaren lange dispuut over de opvolging binnen deze stam. De nieuwe granman geeft aan ook te gaan voor eensgezindheid binnen de Saramaccaanse gemeenschap.

De beëdiging en installatie op het paleis voltrok zich onder grote belangstelling. Een grote groep die achter Aboikoni staan waren speciaal naar de stad getrokken om het gebeuren mee te maken. Het ceremonieel gedeelte bestond uit diverse rituelen en handelingen. Tegenover de directeur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Aboikoni als eerst de eed afgelegd. Vervolgens zijn er diverse rituele handelingen verricht door de geestelijke Ramon Mac Nack die hem onder andere een speciale pangi om het lichaam bindt en de zegen over hem uitspreekt. Na dit gedeelte was het ministerie Edgar Dikan die een pet op  het hoofd van de nieuwe granman plaatste en de epauletten werden aangebracht door districtscommissaris van Boven Suriname, Yvonne Pinas van. De beschikking mag granman Aboikoni uit handen nemen van vicepresident Ashwin Adhin. Na de installatie laat de meegekomen achterban middels luid gejuich en geklap merken achter hun granman Aboikoni te staan...[+]