Amerikaanse sporters krijgen reprimande voor politiek protest op podium

sporters

Schermer Race Imboden en kogelslingeraar Gwen Berry hebben dinsdag (lokale tijd) een officiële reprimande gekregen van het Amerikaanse olympisch comité (USOPC) voor hun politieke protest tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen. Imboden en Berry hebben een voorwaardelijke straf van twaalf maanden gekregen. Dat betekent dat ze niet uitgesloten zijn van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Het USOPC heeft, net als het internationaal olympisch comité, een regel die stelt dat atleten zich moeten onthouden van politieke protesten tijdens grote evenementen. USOPC-baas Sarah Hirshland maakt in een brief aan Imboden en Berry, die in handen is van het Amerikaanse persbureau AP, duidelijk dat Amerikaanse sporters in de toekomst zwaarder gestraft zullen worden voor protesteren. “Een reprimande zal vanaf nu niet meer voldoende zijn.”

“We snappen dat we duidelijker moeten maken wat het voor Amerikaanse atleten betekent als ze de regels over politieke protesten overtreden. We zullen duidelijker gaan definiëren wat de consequenties zullen zijn als Amerikaanse sporters protesteren bij komende Spelen.”(NU)…[+]