Bijna twee jaar cel voor verspreiden beelden van aanslag in Christchurch

bijna

Een man in Nieuw-Zeeland is veroordeeld tot 21 maanden celstraf voor het verspreiden van de livestream en beelden van de aanslag op de moskeeën in Christchurch, waarbij de dader in maart 51 mensen doodde. De 44-jarige Philip Arps, een zelfverklaard rechts-extremist, werd vier dagen na de aanslag opgepakt.

Hij bekende schuldig te zijn aan twee aanklachten. De aanklager stelde dat Arps door het delen van de livestream van het bloedbad “bedenkelijk materiaal had verspreid”. Arps verstuurde het materiaal naar zo’n dertig mensen en deelde later nog een bewerkte versie waarbij met een teller het aantal slachtoffers werd bijgehouden. “Dat was daardoor een hatecrime tegen de moslimgemeenschap”, zei rechter Stephen O’Driscoll.

Livestreamwebsite Twitch maakte eerder deze week bekend in de Verenigde Staten naar de rechter te stappen om een groep anonieme gebruikers aan te klagen. De gebruikers plaatsten meerdere ongepaste video’s, waaronder de beelden van de aanslag op een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Twitch weet niet wie de video’s heeft geplaatst, maar probeert de identiteit van de gebruikers te achterhalen. De streamingsite hoopt dat de rechter toestemming geeft om de gebruikers het betalen van schadevergoedingen op te leggen als ze worden gevonden. Ook verzoekt de site de rechter om deze gebruikers de toegang tot Twitch te ontzeggen.(NU)…[+]