Booteigenaar vermoedt dat betaald is voor brandstichting

clerks

PARAMARIBO – Een booteigenaar vertelde gisteren dat zijn boten op 27 maart bij zijn visbedrijf aan de Anton Dragtenweg in brand zijn gestoken. Dhanesh S, Linsley D en Miquel K worden verdacht van de brandstichting.

De benadeelde vertelde dat hij vernomen heeft dat mensen zijn betaald om de brand te stichten, maar hij weet niet wie hen heeft betaald. Hij kent Linsley D als zijn bootskapitein die drie keer voor hem is gaan vissen. Hij had geen problemen met Linsley D die juridische bijstand krijgt van advocaat Harold Belfor. Hij kent Dhanesh S als een taxichauffeur, maar heeft Miquel K nooit eerder op zijn terrein gezien. Volgens hem hebben de verdachten de brandstof waarmee ze de boten in brand hebben gestoken, zelf meegenomen. De   benadeelde getuigde dat hij een schade lijdt van ongeveer USD 70 duizend. “God weet alleen waarom zij dat hebben gedaan. Alle vier boten hadden vaten met benzine erin”, zei de eigenaar. Miquel K ontkent dat hij naar de plaats ging om benzine te stelen. Hij wordt verdacht van brandstichting en poging tot diefstal. Miquel K zei dat Dhanesh S hem die dag ophaalde, samen met Linsley D en twee andere mannen. Volgens hem was Dhanesh S naar de boten gegaan. Hij hoorde op een bepaald moment een ontploffing en rende toen weg.  Dhanesh S zei dat hij een taxirit heeft gereden voor Linsley D en anderen. Zij kwamen bij de steiger van de benadeelde aan, maar Linsley D zei dat hij  zou betalen voor de rit wanneer hij terug was gekeerd van de zee. Hij zag dat zijn auto bijna geen brandstof had en vroeg Linsley D naar brandstof, die instemde om benzine te geven. Hij pakte een slang en ging in de boot waarvan Linsley D de kapitein was. Hij tapte brandstof in twee jerrycans, terwijl hij op dat moment een sigaret in zijn mond had. Er viel wat brandstof in de boot. Toen hij uit de boot wilde springen, viel het sigaretpeukje ongelukkigerwijs uit zijn mond,wat volgens hem leidde tot de brand. Hij rende terug naar de auto omdat hij in de war was.

In een verklaring bij de rechter-commissaris vertelde Dhanesh S dat hij de sigaret in een olievat had gegooid. De rechter hield hem voor dat een brandende sigaret in een vat met olie geen brand kan veroorzaken, want dat blijkt uit een brandtest. De brandende sigaret heeft een lagere temperatuur dan brandstof. Volgens Dhanesh S heeft Miquel K niets met dit alles te maken. Miquel K vroeg zijn voorlopige invrijheidstelling, maar de rechter wees dat af. Op 10 december wordt de behandeling van deze zaak voortgezet…[+]