Catalaanse separatisten botsen met politie in Spaans Gerona

catalaanse

Ongeveer 150 Catalaanse separatisten zijn dinsdagochtend in Gerona de straat op gegaan. Het protest vindt precies twee jaar na het verwerpen van het Catalaanse referendum plaats. De politie heeft verschillende gebieden in de Spaanse stad afgezet. Tijdens de betoging bekogelden enkele separatisten de politie met eieren en wierpen ze vuilniscontainers omver.

De spanningen in het Catalaanse gebied en in Madrid zijn de afgelopen dagen weer toegenomen, nadat bekend werd dat de Spaanse rechtbank binnenkort uitspraak doet over de zaak van de twaalf Catalaanse leiders die verdacht worden van opruiing tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië naar de gevangenis stuurt. Het protest in Gerona werd onder andere georganiseerd door de Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR). Die organisatie organiseert protesten sinds de arrestatie van de twaalf Catalaanse leiders in oktober 2017.

De beweging demonstreerde tot voor kort op een vreedzame manier, maar de sfeer wordt steeds grimmiger. Dat blijkt onder meer uit zeven arrestaties de afgelopen week. De verdachten zouden ‘gewelddadige acties’ voorbereiden, die gelinkt worden aan het CDR.(NU)…[+]