Celstraf geëist tegen roofverdachten

rechten 3a

PARAMARIBO – Joel P hoorde gisteren drie jaar celstraf tegen zich eisen voor het beroven van een 56-jarige man van zijn halsketting op 21 april. Tegen zijn kompanen Wendel M en Andojo Z is voor medeplichtigheid aan de beroving twaalf maanden celstraf waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek met een proeftijd van drie jaar geëist.

Volgens het slachtoffer liep hij rond 22.30 uur naar zijn huis. Plotseling kwam Joel P voor hem staan en rukte zijn halsketting weg. Hij stribbelde tegen waarna Joel P wegrende. Hij ging achter de verdachte aan die over enkele schuttingen sprong. Hij kwam de verdachte weer tegen en zag dat hij in een auto stapte. Joel P stapte weer uit de auto en rende verder. De benadeelde wist samen met een vriend de verdachte aan te houden. Hij vond slechts zijn kettinghanger terug. De getuige verklaart dat hij de jongemannen al twintig jaar kent. Volgens hem kwam Wendel M met een mes op hem af en bedreigde hem om Joel P los te laten. Andojo Z zei hem ook om de man los te laten.

Wendel M ontkent dat hij met een mes bedreigingen uitte. Een vriend van de benadeelde getuigde dat Wendel M een mes had getrokken voor het slachtoffer. Volgens hem trok Andoyo Z een mes voor hem. Andoyo Z ontkent dat hij een mes heeft getrokken voor de man. De officier van justitie kwam niet tot het bewijs dat Joel P op 8 april een distributeur heeft beroofd van zijn tas inhoudende geld en belkaarten. De distributeur getuigde dat Joel P en Andoyo Z hem hebben beroofd. Volgens hem waren de verdachten gemaskerd. Joel P en Andoyo Z ontkennen schuldig te zijn. Advocaat Radjesh Bhoewar pleitte dat er geen bewijs is van de beroving tegen Joel P die steeds heeft ontkend. Advocaten Harold Belfor en Krish Bhoendie vroegen om Andoyo Z en Wendel M een zodanige straf op te leggen dat zij op vrije voeten komen. Op 6 augustus doet de rechter uitspraak…[+]