China zet verslaggevers van drie grote Amerikaanse kranten uit

china zet

China heeft woensdag de persaccreditatie van verslaggevers van drie grote kranten uit de Verenigde Staten ingetrokken. Het besluit is onderdeel van een conflict tussen de twee landen dat begon toen China in februari drie Amerikaanse correspondenten uitzette vanwege een opiniestuk in The Wall Street Journal.

Correspondenten van The New York TimesThe Wall Street Journal en The Washington Post zien hun accreditatie nu aan het einde van dit jaar verlopen. Hun verblijfsvergunning is aan die accreditatie gekoppeld en zij mogen als gevolg van de ongeldigverklaring ervan niet meer in China en de bestuurlijke regio’s Hongkong en Macau werken. Hoeveel journalisten zijn benadeeld, is niet bekend.

Verder moeten de Amerikaanse internationale radiozender Voice of America en TIME Magazine tekst en uitleg geven over onder meer hun personeel en onroerend goed in China. De uitzetting van The Wall Street Journal-correspondenten in februari was de eerste keer sinds 1998 dat China per direct de persaccreditatie van meerdere journalisten van dezelfde nieuwsorganisatie tegelijk introk. De regering had dit gedaan omdat de krant een opiniestuk had gepubliceerd waarin China als “de zieke man van Azië” werd beschreven.(NU)…[+]