Couppoging Gabon volgens regering mislukt

gabon

Vijf militairen in Gabon hebben in de nacht van zondag op maandag rond 4.00 uur korte tijd beslag gelegd op de staatsradio en aangekondigd dat ze de democratie in het Afrikaanse land willen herstellen. De regering gaf rond 10.00 uur aan dat ze de situatie weer onder controle hadden en de couppoging mislukt is.

Volgens een regeringswoordvoerder zijn “de muiters” na enige tijd overmeesterd door een speciale eenheid van de politie. Twee van de coupplegers kwamen daarbij om, zeven anderen werden gevangen genomen. In de radiotoespraak uitte luitenant Kelly Ondo Obiang ontevredenheid over de zestigjarige Gabonese president Ali Bongo, die op dit moment niet in het land is. Hij is in Marokko om te herstellen van een beroerte.

 Er zou zich een groep van ongeveer vijfhonderd burgers hebben verzameld voor het radiostation om steun te betuigen aan de coup, aldus een correspondent van BBC News. Verder zijn er geen berichten over betogingen of rellen gemeld. Er zouden in de ochtend wel geweerschoten zijn gehoord in de hoofdstad Libreville, dichtbij het radiostation. Ook hebben er enige tijd helikopters boven de stad gevlogen.(NU)…[+]