Dekens en kaarsen redden mogelijk leven vastzittende Poolse speleologen

dekens

Twee speleologen zitten al sinds zaterdag vast in een grot in Polen. Contact met de buitenwereld hebben zij niet, dus tasten reddingswerkers voorlopig in het duister over hun situatie. Mochten de speleologen nog in leven zijn, dan kunnen zij het met beperkte middelen nog een tijd volhouden, denkt Tom Carron van het Verbond van Vlaamse Speleologen.

In de grot is het rond de 4 graden Celsius en daardoor lopen de mannen het risico om onderkoeld te raken. “Veel speleologen hebben normaal gesproken een reddingsdeken en een kaars bij zich om warm te blijven in geval van nood. Die kaars plaatsen zij onder de deken om hun lichaam op temperatuur te houden”, legt Carron uit.

Ook hebben speleologen standaard een reddingspakket met eten en drinken bij zich. “Je voorziet van tevoren niet dat je daar bijvoorbeeld vijf dagen mee moet doen. Maar als je beseft dat je afgesloten bent, moet je rantsoeneren.” De grotonderzoekers kwamen vast te zitten doordat een toegangsweg onderliep met water. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door regenbuien. Als zij zichzelf droog weten te houden, is de kans op overleving volgens Carron groter. “Vervolgens is het zaak om een veilige locatie op te zoeken waar zij rustig kunnen wachten. Dat zal niet aangenaam zijn, maar het is belangrijk zo weinig mogelijk energie te verspillen.”(NU)…[+]