Drie van de vier mensen met hiv kennen hun status

aids

PARAMARIBO- Sinds 1988 is er veel vooruitgang geboekt als het gaat om het aanpakken van de hiv/Aidsproblematiek. Vandaag de dag kennen drie van de vier mensen met hiv hun status. Maar volgens UNAIDS is er nog een lange weg te gaan. Dat omvat het bereiken van mensen met hiv die hun status niet kennen en ervoor zorgen dat ze toegang krijgen tot kwaliteitsvolle zorg- en preventiediensten.

Hiv-testen zijn essentieel voor het uitbreiden van de behandeling en om ervoor te zorgen dat alle mensen met hiv een gezond en productief leven kunnen leiden. Het is ook cruciaal om de 90-90-90 doelen te bereiken en mensen in staat te stellen keuzes te maken over hiv-preventie, zodat ze zichzelf en hun geliefden kunnen beschermen. Helaas zijn er nog veel barrières voor mensen om hiv-testen te ondergaan. Stigma en discriminatie weerhoudt mensen er nog steeds van om zich te laten testen. Toegang tot vertrouwelijke hiv-tests is nog steeds een punt van zorg. Veel mensen worden nog steeds alleen getest, nadat ze ziek en symptomatisch zijn geworden. UNAIDS zegt verder dat hiv en andere seksueel overdraagbare infecties en ongeplande zwangerschappen een hoge gezondheidslast blijven vormen voor miljoenen mensen, vooral jonge vrouwen en belangrijke bevolkingsgroepen.

Gegevens gepresenteerd tijdens een dit jaar gehouden Internationale Aidsconferentie tonen aan dat condoompromotie naar schatting 50 miljoen nieuwe hiv-besmettingen hebben afgewend sinds het begin van de hiv-epidemie. Condoomgebruik bij seks met hoger risico is in de afgelopen drie decennia in de meeste landen over de hele wereld toegenomen en is in sommige landen zelfs 80-90% gestegen. Bovendien is in alle landen waarvan gegevens beschikbaar zijn, een gestage afname van nieuwe hiv-infecties bij volwassenen te merken tussen 2000 en 2016. Dit wordt geassocieerd met een gestage toename en hoge niveaus (meer dan 60%) van condoomgebruik door zowel mannen als vrouwen bij seks met een niet-reguliere partner, alsook condoomgebruik door mannen bij betaalde seks.

In 1983 werd het eerste geval van Aids in Suriname geregistreerd. In 1996 kwam de eerste effectieve hiv-medicatie op de internationale markt. Het vorig jaar ging de ‘Treat-All’ campagne in Suriname van start. In totaal zijn er 4.800 volwassenen en kinderen in Suriname besmet met hiv. Van dit aantal gebruikt 2.449 medicatie. Inmiddels zijn er in ons land 2100 personen met hiv, waarvan het virus niet te detecteren is, en dus ook niet meer overdraagbaar is. Naar schatting komen er in Suriname 200 nieuwe hiv-infecties per jaar bij. Om de bewustwording over hiv en aids te vergroten worden rond Wereld Aidsdag verschillende activiteiten ontplooid. Zo heeft de Stichting Double Positive in samenwerking met Intermed Caribe de gemeenschap van Lelydorp en omgeving afgelopen woensdag geïnformeerd. Morgen staat de groep bij VCB aan de Waterkant voor haar awareness sessies. Ook bij Covab zijn er activiteiten waar de mensen zich kunnen laten testen…[+]