Duitse journalist Yücel na ruim een jaar gevangenschap vrijgelaten uit Turkse cel

duitse journalist

De Duitse journalist Deniz Yücel is na meer dan een jaar gevangenschap in Turkije vrijgelaten. Dit meldt de Duitse krant Die Welt vrijdag, een dag nadat de Turkse premier Binali Yildirim een bezoek bracht aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt zijn vrijlating.

Merkel zei donderdag tijdens het bezoek van Yildirim dat de zaak-Yücel ”een bijzondere urgentie heeft” voor haar regering. De bondskanselier zegt vrijdag blij te zijn met de vrijlating en hoopt dat meer Duitse burgers die vastzitten in Turkije zullen worden vrijgelaten.  De Duitse journalist zat sinds februari vorig jaar vast in een Turkse gevangenis. De Turkse autoriteiten beschuldigen Yücel van ”propaganda voor een terroristische organisatie” en ”aanzetten tot geweld”.

De 44-jarige journalist van Turkse komaf was in Turkije als correspondent werkzaam voor onder meer Die Welt. Zijn advocaat Veysel Ok maakt vrijdag bekend dat zijn cliënt eindelijk wordt vrijgelaten en in de aanloop naar het proces kan gaan en staan waar hij wil. Volgens Ok mag Yücel het land ook verlaten. Hij heeft een Duits en een Turks paspoort. (NU.nl)…[+]