Europese Commissie voor afschaffing van systeem zomer- en wintertijd

europese commissie

De Europese Commissie wil af van het systeem van zomer- en wintertijd. Vrijdag gaat de commissie een voorstel doen om het halfjaarlijkse verzetten van de klok af te schaffen in de Europese Unie. Dat zegt voorzitter Jean-Claude Juncker vrijdag tegen de Duitse zender ZDF. Hij is ervan overtuigd dat het systeem zal worden afgeschaft. “De mensen willen het, dus doen we het”, aldus Juncker.

De Europese Commissie zou tot het besluit zijn gekomen nadat de resultaten van een Europese enquête bekend werden. In een online enquête onder 4,6 miljoen Europeanen vond 80 procent dat de zomertijd de permanente tijd moet worden.

Juncker heeft nog niet gezegd of wat de commissie betreft de winter- of zomertijd de nieuwe standaardtijd moet worden. Het onderwerp kwam eerder dit jaar al aan bod in het Europees Parlement. Toen werd gekozen voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van de afschaffing. Als de commissie het plan doorzet, is het daarna aan de EU-lidstaten en het Europees Parlement om erover te beslissen.(NU)…[+]