Ex-premier Puigdemont kan ‘Catalonië regeren vanuit Brussel’

ex premier

De uitgeweken ex-premier van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft tegen de Catalaanse omroep gezegd het best mogelijk is de regioregering vanuit België te leiden. Het is zelf veel makkelijker die functie in Brussel te bekleden dan in een Spaanse cel, aldus Puigdemont.

De Spaanse justitie zoekt hem wegens een reeks strafbare feiten, gepleegd toen hij als regiopremier in oktober met een illegaal referendum Catalonië van Spanje wilde afscheiden. Catalonië is 27 oktober overgenomen door de Spaanse regering die er in december verkiezingen liet houden. In die stembusgang zijn de krachtsverhoudingen in het regioparlement echter nauwelijks veranderd.

Net als in 2015 kregen de separatisten en hun extreemlinkse bondgenoot CUP (Kandidatuur Volkseenheid) samen circa 47,5 procent van de stemmen. En door het kiesstelsel verwierven ze weer een meerderheid in het 135 zetels tellende parlement.

Puigdemonts PDeCat (Democratische Europese Catalaanse Partij) en de ERC (Republikeins Links) van de gevangen zittende ex-vicepremier Oriol Junqueras hebben nu samen 66 zetels en de CUP vier. De separatisten willen het liefst de in oktober afgezette regering herstellen.(NU.nl)…[+]