Frankrijk vraagt terughoudendheid Turkije, wil zitting Veiligheidsraad om Syrië

frankrijk

Frankrijk wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in Syrië. Daar heeft Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, om gevraagd, laat hij via Twitter weten. “Ghouta, Idlib, Afrin – Frankrijk vraagt om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad”, schrijft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian op Twitter.

Le Drian voegde eraan toe dat hij zondagochtend met zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu had gesproken. “Frankrijk roept de Turkse autoriteiten op zich terughoudend op te stellen in een lastige context”, stelde de Fransman in een verklaring. Dit naar aanleiding van Turkse grondtroepen die zondag Afrin, in het noorden van Syrië, zijn binnengetrokken volgens het Turkse leger. De militaire interventie komt een dag nadat Turkije begon met luchtaanvallen op de door de VS gesteunde Syrisch-Koerdische milities in Noord-Syrië.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat weten te hopen dat het offensief kort zal duren. “We zullen, als god het wil, deze operatie erg snel voltooien”, aldus de Turkse leider, die voorspelde dat de YPG op de vlucht zal slaan.(NU.nl)…[+]