Inlichtingendienst Sri Lanka kreeg vanuit India aanwijzing voor aanslagen

sri lanka

De inlichtingendiensten van Sri Lanka beschikten over specifieke aanwijzingen voor aanstaande aanslagen, stelt premier Ranil Wickremesinghe dinsdag, twee dagen na een reeks aanslagen waarbij in Sri Lanka zeker 321 mensen zijn omgekomen.

“Inmiddels is vastgesteld dat de inlichtingendiensten op de hoogte waren van een aanslag”, zei ook defensieminister Ruwan Wijewardene dinsdag. De informatie zou volgens de minister echter alleen zijn verspreid “onder een klein aantal functionarissen”. De Indiase inlichtingendienst zou de Sri Lankaanse collega’s twee uur voor de eerste aanslag hebben gewaarschuwd voor een specifieke dreiging met betrekking tot kerken, aldus meerdere bronnen van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie en een bron binnen de Indiase overheid.

 CNN meldt op basis van eigen onderzoek dat India de informatie baseerde op een aangehouden man die banden zou hebben met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). De man zou een lokale Sri Lankaanse terrorist hebben getraind en zijn naam hebben doorgegeven aan de Indiase inlichtingendienst.(NU)…[+]