Internationale dag tegen Diabetes

wereld diabetesdag

Ieder jaar op 14 november wordt stilgestaan bij mensen die aan diabetes lijden. Diabetes heet ook wel suikerziekte en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid. De International Diabetes Foundation heeft voor het thema ‘Gezond Leven en Diabetes’ gekozen, wat betekent dat dit jaar in het teken staat van het voorkomen van diabetes door voorlichting te geven. De dag wordt vanaf 1991 belicht, en vanaf 2007 is de dag door de Verenigde Naties als officiële dag gekenmerkt.

Diabetes mellitus is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie). De aanduiding suikerziekte, of kortweg suiker, wordt ook gebruikt. Het is echter niet zo dat diabetes zou kunnen ontstaan door te veel suiker te eten, of dat men geen suiker zou mogen eten als men diabetes heeft. Hoe hoog de bloedglucosewaarden precies moeten zijn en onder welke omstandigheden die metingen moeten worden gedaan, is internationaal vastgelegd in afspraken, die soms per land verschillen. Continue hyperglykemie veroorzaakt, als ze hoog genoeg is, glucosurie (suikerverlies via de urine) wat in ernstige gevallen zowel een merkbare polyurie (veel urineren) als polydipsie (veel drinken) ten gevolge heeft. Uiteindelijk kan een langdurige hyperglykemie of een te hoge hyperglykemie leiden tot coma als dit niet op tijd herkend en behandeld wordt.

Wereldwijd hadden in 2010 zo’n 180 miljoen mensen diabetes. Diabetes mellitus (DM) type 1 en 2 komen beide in alle leeftijdscategorieën voor, echter type 2 bij het Kaukasische (blanke) ras vooral na het veertigste levensjaar. Bij andere etnische groepen begint de aandoening vaak al op jongere leeftijd. Vooral mensen van Hindostaanse, negroïde, mediterrane of Aziatische afkomst hebben een extra hoge kans om DM type 2 te ontwikkelen. Deze personen dienen vanaf de kinderleeftijd al gescreend te worden. Van de patiënten met DM type 2 heeft zo’n 80 tot 85 procent overgewicht. DM type 2 staat bekend om de familiaire belasting. Bij DM type 1 is dit veel minder het geval. (Bron: Fijne dag)(Foto:werelddiabetesdag.diabetes.be)…[+]