Internationale Dag van de Telecommunicatie

telecommunicatie

Sinds 1969 is de Dag van de Telecommunicatie op 17 mei, omdat deze de oprichtingsdag is van de Internationale Telecommunicating Union (ITU), en ook de datum van de allereerste International Telegraph Convention in 1865. In 2005 werd op dezelfde datum een andere aanverwante dag uitgeroepen; de International Information Society Day, die het belang van ICT in onze zakenwereld onder de aandacht moest brengen. Vandaar dat ieder jaar op 17 mei nu de Internationale Dag van de Telecommunicatie en IT-Informatie is.

Telecommunicatie is het overbrengen van informatie van de ene plek naar een andere zonder dat iets of iemand zich fysiek daar naartoe verplaatst. Moderne vormen van telecommunicatie zijn (mobiele) telefoon, radio, televisie en internet. Een oudere vorm is telegrafie. Experimenten om te communiceren op afstand zijn zeer oud. Bekend zijn vuur, rooksignalen, heliografie en de optisch mechanische telegrafie ontwikkeld door Claude Chappe in Frankrijk vanaf 1793.

De overdracht van informatie vindt via elektromagnetische weg plaats, bijvoorbeeld in kabels (elektrische signalen), glasvezel (licht) of met radiogolven door ‘de ether’. Door koppeling met randapparatuur, multiplexers en schakelapparatuur (bijvoorbeeld een telefooncentrale of een IP-router of een ATM-switch) ontstaan telecommunicatienetwerken waarop grote aantallen gebruikers kunnen worden aangesloten, en waarmee de gewenste Quality of Service kan worden gerealiseerd.

Telecommunicatie is een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven. Het stelt bedrijven in staat om effectief met klanten te communiceren en een hoge standaard voor klantenservice te bieden. Telecommunicatie is ook een belangrijk element in teamwerk, waardoor werknemers gemakkelijk kunnen samenwerken, ongeacht waar ze zich bevinden. Mobiele telecommunicatie biedt bedrijven de mogelijkheid flexibeler te werken door werknemers in staat te stellen efficiënt van huis uit te werken. De introductie van smartphones geeft werknemers een nieuw niveau van productiviteit en capaciteiten onderweg.

De telefoon blijft een belangrijk element van een klantenservicestrategie. Door technieken voor gespreksbeheer te gebruiken, kunnen inkomende oproepen snel worden verwerkt. Zelfs wanneer lijnen bezet zijn, kunnen oproepen worden doorgestuurd naar werknemers met de juiste vaardigheden om met het verzoek om te gaan. Als alternatief wordt bellers de mogelijkheid geboden om te kiezen uit een reeks opties, zoals: ‘kies ‘1’ voor accounts’ of ‘kies ‘2’ voor verkopen’.  “U kunt ook de telefoon gebruiken om proactief contact op te nemen met klanten, na een dienst bellen bijvoorbeeld of na een aankoop.”

Samenwerking tussen verschillende afdelingen kan een bedrijf helpen de prestaties te verbeteren in projecten zoals de ontwikkeling van nieuwe producten, klantrelatiebeheer en kwaliteitsinitiatieven. Volgens consultancy McKinsey & Company is samenwerking en complexe probleemoplossing de essentie van het werk van veel werknemers. Telecommunicatie helpt projectteams om vaart te houden en belangrijke beslissingen te nemen, zelfs als alle leden de vergaderingen niet kunnen bijwonen. Afwezige leden kunnen deelnemen aan een teleconferentie of een webconferentie als ze een smartphone of computer met internetverbinding hebben.

Als medewerkers in verkoop-, technische en serviceteams een groot deel van hun werkdagen doorbrengen met collega’s, klanten bezoeken, thuis werken of reizen, kan mobiele telecommunicatie hen helpen om contact te onderhouden en productief onderweg te werken. De toenemende verfijning van smartphones maakt mobiele telecommunicatie een integraal onderdeel van een bredere communicatiemogelijkheid. Medewerkers kunnen hetzelfde telecommunicatieapparaat gebruiken om toegang te krijgen tot gegevens, e-mails te verzenden en te ontvangen, aan documenten te werken of deel te nemen aan multimediaconferenties. Volgens de Cisco Visual Networking Index Study vormen data-intensieve applicaties het belangrijkste onderdeel van de groei in communicatienetwerkverkeer. (Bron: Fijne dag van en Wikipedia)(Foto:magazine.mediamarkt)…[+]