Japan wil einde aan verbod op commerciële walvisjacht

Japan-wil-einde-aan-verbod

JAPAN – Japan wil een einde aan het verbod op de commerciële walvisjacht. Daartoe heeft het land een voorstel ingediend op een internationale conferentie in Brazilië. Volgens Japan was het verbod een tijdelijke maatregel en is er geen noodzaak meer om dat nog langer te handhaven.

Volgens het voorstel dat werd gepresenteerd tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC), is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat de populatie van bepaalde walvissoorten zich dusdanig heeft hersteld dat er weer prima op gejaagd kan worden.

Japan doet officieel sinds 1987 niet meer aan commerciële walvisvangst, maar bleef wel op walvissen jagen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Afgelopen maand nog werd bekend dat het land in ruim drie maanden tijd in totaal 177 walvissen had buitgemaakt in het noordwesten van de Stille Oceaan.

Volgens critici betekent het vrijgeven van de jacht, hoe beperkt ook, dat er automatisch ook weer met quota gesjoemeld zal worden. De populatie zou daarvoor veel te kwetsbaar zijn.

Het is nog niet duidelijk of en wanneer er over het voorstel gestemd gaat worden. De conferentie duurt nog tot en met vrijdag. (HLN)…[+]