Justitieminister VS doet onderzoek naar FBI-onderzoek Russische inmenging

justitieminister

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr wil achterhalen wat de werkelijke beweegredenen van de FBI en zijn ministerie waren om in 2016 een onderzoek te starten naar de mogelijke samenspanning van het campagneteam van de toenmalige presidentskandidaat Donald Trump met Rusland. Barr heeft hiervoor een speciaal onderzoeksteam samengesteld.

De Republikeinen dringen al langer aan op zo’n onderzoek. De partijgenoten van president Trump beweren dat het speurwerk van de FBI en het ministerie destijds was ingegeven door een aversie tegen presidentskandidaat Trump. De onderzoekers zouden van meet af aan bevooroordeeld zijn geweest. “Ik bekijk de wijze van onderzoek en probeer alle aspecten te achterhalen van het contraspionageonderzoek dat in de zomer van 2016 is uitgevoerd”, zei Barr tegen een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Barr stelde ook dat hij van plan is binnen een week een geredigeerde versie van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller te overleggen aan het Congres. Daar is al een zeer summiere samenvatting van verspreid. Daarin staat dat er geen bewijs is voor samenspanning. Medewerkers van het team van Mueller hebben al aan Amerikaanse media gemeld dat Barr veel voor Trump schadelijke bevindingen uit het eindrapport van het Ruslandonderzoek heeft weggelaten in zijn samenvatting.(NU)…[+]