Leger Myanmar ontkent schenden van mensenrechten

myanmar

De strijdkrachten in Myanmar claimen dat militairen zich niet schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdrijven tegen Rohingya-moslims. Uit een intern onderzoek bleek volgens het leger dat geen sprake was van moordpartijen, plunderingen of seksueel geweld.

 De maandag door het leger gepubliceerde uitkomsten van het onderzoek staan haaks op getuigenissen van vluchtelingen. Zij vertelden dat militairen en burgerwachten dorpen in brand hebben gestoken, burgers hebben gedood en vrouwen hebben verkracht.Sinds eind augustus zijn zo’n zeshonderdduizend Rohingya gevlucht uit de deelstaat Rakhine. Dat gebeurde nadat het leger met veel geweld reageerde op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. De generaal die de leiding had over die operatie, is enkele dagen geleden overgeplaatst.

De strijdkrachten zeggen zich bij hun interne onderzoek te hebben gebaseerd op verklaringen van duizenden mensen uit tientallen Rohingya-dorpen. VN-functionarissen hebben de Myanmarese autoriteiten eerder wel beschuldigd van mensenrechtenschendingen.(NU.nl)…[+]