Mazelenuitbraak in VS breidt uit, meer dan duizend waargenomen gevallen

mazelen

De mazelenuitbraak in de Verenigde Staten blijft zich uitbreiden. In de afgelopen week zijn 41 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat brengt het totale aantal waargenomen gevallen op 1.022, het hoogste aantal sinds 1992. De uitbraak heeft zich inmiddels verspreid over 28 staten. Dat meldt het Amerikaanse centrum voor ziektebeheersing en preventie (CDC) maandag.

Met 1.022 besmettingen is het oude record van 667 gevallen bijna verdubbeld. Dat record stamde uit 2014 toen er een uitbraak was in een gebied waar vooral streng religieuze amish wonen. Het CDC meldde eind mei dat de huidige heropleving van de ziekte is te wijten aan drukbevolkte steden als Washington en New York. Het wantrouwen van ouders om hun kinderen te vaccineren draagt eraan bij.

Mazelen werden in 2000 als uitgebannen geregistreerd in de Verenigde Staten, voornamelijk vanwege de hoge dekkingsgraad van het vaccin tegen de ziekte. De laatste jaren is die dekkingsgraad echter afgenomen onder invloed van zogenoemde ‘antivaxxers’, mensen die hun kinderen niet laten vaccineren.(NU)…[+]