Minister Pollack-Beighle ondertekent overeenkomst inzake deliminatie maritieme grens met Frankrijk

NII

PARAMARIBO/PARIJS – Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft op 8 november de overeenkomst inzake delimitatie van de maritieme grens met Frankrijk en de verklaring betreffende samenwerking getekend op het Ministerie van Overzee te Parijs, Frankrijk. Voor Frankrijk tekende minister Annick Gerardin van Overzee. Dit werd bekendgemaakt door het Nationaal Informatie Instituut.

In een bilateraal overleg dat daarna volgde tussen de bewindslieden werd diepgaand gesproken over verdere verdieping en intensivering van de samenwerking op diverse gebieden. Beide landen zijn het erover eens dat het aangaan van strategische partnerschappen ter uitdieping van de relatie van eminent belang is voor de ontwikkeling van hun bevolking. Met name de leefgemeenschappen aan de beide oevers van de Marowijnerivier.

Er zijn concrete afspraken gemaakt over de voortzetting van de samenwerking op het gebied van handel en economie, onderwijs en capaciteitsversterking, milieu en klimaatverandering, cultuur, sociale en gemeenschapsontwikkeling, landbouw, visserij, mijnbouw, veiligheid en justitiële samenwerking, en gezamenlijk optreden op internationale fora. Beide ministers hebben de uitvoering van gemeenschappelijke projecten besproken die tegen eind juni 2018 moeten zijn uitgevoerd. Het Frans Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking (AFD) zal een belangrijke rol hebben bij de uitvoering van projecten…[+]