‘Naar Spanje overgeplaatste konikpaarden hebben ziekte opgelopen’

spanje

De konikpaarden die in maart vanuit de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn overgeplaatst naar Spanje, hebben waarschijnlijk een ziekte opgelopen, stelt Annemieke van Straaten van stichting Annemieke donderdag na berichtgeving van De Stentor.

Van Straaten zet zich met haar stichting in voor de paarden en is in Spanje om poolshoogte te nemen. “De dieren hebben iets onder de leden”, zegt Van Straaten. “Maandag buigt de dierenarts zich over de paarden en moet blijken wat er aan de hand is.” De dieren zijn mager en zouden niet gezond zijn. Staatsbosbeheer is op de hoogte van de fysieke gesteldheid van de paarden. Een woordvoerder zegt dat vanuit Spanje is vernomen dat parasieten de ziekte veroorzaken.

 Volgens de organisatie ligt de verantwoordelijkheid voor de dieren nu in Spanje. “Bij hen ligt de zorgplicht. Dat is in maart besloten en daar zijn afspraken over gemaakt die zijn vastgelegd in een contract.”Volgens Van Straaten heeft een groot deel van de paarden inmiddels een veulen gekregen, wat een probleem vormt vanwege het voedseltekort in het gebied. “Ze doen er hier alles aan om de dieren goed te verzorgen, maar het is erg droog. Er is veel meer eten nodig. Nu worden ze bijgevoerd met alleen hooi. De paarden lijden en dat moet stoppen.” Staatsbosbeheer verplaatste in maart 29 konikpaarden naar het natuurgebied Atapuerca, nabij de plaats Burgos in het noorden van Spanje. Er werden ook 150 konikpaarden naar Wit-Rusland overgeplaatst.(NU)…[+]