NAVO en EU uiten zorgen over zenuwgasaanval Russische spion

Rusland

De NAVO is erg bezorgd over de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter en heeft contact met de Britse autoriteiten over de kwestie.  ”Het gebruik van welk zenuwgas dan ook is afschuwelijk en volstrekt onaanvaardbaar’’, zegt het bondgenootschap in een gemailde verklaring.

Het Verenigd Koninkrijk heeft geconcludeerd dat Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met een zenuwgas met een militair karakter. Als Moskou geen geloofwaardige verklaring geeft, volgen maatregelen tegen Rusland. ”Het incident is van groot belang voor de NAVO”, aldus de verklaring. Ook de Europese Commissie steunt Londen. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis zei dinsdag erg bezorgd te zijn. ”Het Verenigd Koninkrijk kan op solidariteit van de EU rekenen.” Zijn collega Frans Timmermans liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Premier Theresa May heeft maandag gezegd dat Rusland er zeer waarschijnlijk achter zit. Zij wil uitleg van het land en heeft als deadline dinsdag gesteld. Ze belooft anders “gepaste maatregelen” te nemen.(NU)…[+]