NBA en Houston Rockets onder vuur in China én VS na tweet over Hongkong

nba

De NBA en basketbalclub Houston Rockets liggen onder vuur in China én de Verenigde Staten na een tweet van Rockets-directeur Daryl Morey waarin hij zijn steun uitsprak voor de protesten in Hongkong. Morey, die al jaren gezien wordt als een van de beste technisch directeuren in de NBA, schreef vrijdag op zijn eigen Twitter-account: “Vecht voor vrijheid. Steun Hongkong.”

De 47-jarige Amerikaan verwijderde zijn tweet al snel, maar dat kon niet voorkomen dat de Chinese regering en Chinese basketbalfans woedend reageerden. Vervolgens probeerden de Rockets en de overkoepelende organisatie NBA de zaak te sussen met verklaringen waarin sorry werd gezegd.

“Ik wilde Rockets-fans en mijn vrienden in China niet beledigen met mijn tweet”, schreef Morey maandag. “Ik uitte slechts één gedachte, gebaseerd op één interpretatie, van een gecompliceerde zaak. Ik heb sindsdien de mogelijkheid gehad om veel andere perspectieven te horen. Ik heb de steun van onze Chinese fans altijd gewaardeerd.”

De NBA meldde in een verklaring dat de organisatie het “betreurenswaardig” vindt dat de tweet van Morey “veel van onze vrienden en fans in China diep heeft beledigd. We hebben veel respect voor de geschiedenis en cultuur van China en hopen dat sport en de NBA kunnen helpen om verschillende culturen bij elkaar te brengen.”(NU)…[+]