Nederland past reisadvies Nicaragua aan na aanhoudende demonstraties

nicaragua

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Nicaragua aangepast. Reizen naar het Midden-Amerikaanse land wordt nu ontraden, tenzij het strikt noodzakelijk is.¬†Voorheen werd enkel gewaarschuwd voor “veiligheidsrisico’s”.

“In het hele land zijn wegen geblokkeerd en vinden demonstraties tegen de regering plaats. Bij deze demonstraties wordt geweld gebruikt. Ook staakt het openbaar vervoer”, aldus het ministerie. Bij protesten zijn de afgelopen weken al meerdere doden gevallen. De ongeregeldheden braken in april uit. Gepensioneerden gingen de straat op, omdat de regering de pensioenen wil versoberen en de bijdragen van werknemers aan de sociale zekerheid wil verhogen. Steeds meer Nicaraguanen, onder wie duizenden studenten, sloten zich bij de protesten aan.

Onder druk heeft president Daniel Ortega de omstreden hervorming ongedaan gemaakt. Daarna volgden echter nog meer protesten. De betogers eisten een einde aan de onderdrukking, maar ook persvrijheid en het aftreden van het autoritaire staatshoofd.(NU)…[+]