Nieuw huisartsenbeleid moet toestroom SEH terugbrengen

hulp

PARAMARIBO – Opkomende medici die van plan zijn om na hun studie een huisartsenpraktijk te beginnen, zullen aan nieuwe voorwaarden moeten voldoen. Zo zal als vestigingsvoorwaarde gelden dat zij 1×24 uur beschikbaar moeten zijn. Een structureel beleid, dat momenteel in de maak is, zal de toestroom bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) met 60 procent moeten terugbrengen.

De maatregel die nu in de maak is, heeft veel van de geldende wachtdienstregeling, maar er zal een groter aantal artsen ter beschikking zijn. “De uitvoering zal ter hand genomen worden in samenspraak met de sectie huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname, de verzekeringsmaatschappijen en uiteraard het ministerie”, zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.

Het streven is om reeds deze maand een aantal huisartsenpraktijken 1×24 uur te laten opereren. Er worden hieromtrent intensieve gesprekken gevoerd met vooral de Regionale Gezondheidsdienst, het Staatsziekenfonds en enkele particuliere artsen. Het directe gevolg hiervan is, dat de werkdruk bij de SEH van het AZP enorm zal afnemen. Volgens de bewindsman kan de toestroom wel met 60 procent terugvallen, waardoor de kwaliteitszorg bij de SEH opgekrikt kan worden. “Wij zullen de gemeenschap via promofilms nader informeren dat de eerste poortwachter de huisarts is en dat zij zich dus tot de huisarts kan wenden voor een heleboel kwaaltjes.”…[+]