Onrust bij Rohingya-vluchtelingen om geplande terugkeer

onrust bij

De geplande terugkeer van Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar leidt tot onrust in de kampen waar zij zijn opgevangen. Tientallen ontheemde mensen maakten tijdens een bezoek van de speciale VN-rapporteur Yanghee Lee met spandoeken duidelijk niet teruggestuurd te willen worden. Zo’n 655.000 Rohingya zijn uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. De stroom ontheemden kwam in augustus op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze reageerde op aanvallen van Rohingya-opstandelingen. Getuigen verklaarden dat soldaten zich schuldig maakten aan moordpartijen, verkrachtingen en brandstichting.

Buurlanden Bangladesh en Myanmar hebben inmiddels afspraken gemaakt over de terugkeer van de vluchtelingen. Dat proces moet uiterlijk twee jaar in beslag nemen en begint dinsdag. De plannen voorzien onder meer in de komst van transitkampen.

Niet alle vluchtelingen willen terugkeren, bijvoorbeeld omdat ze vrezen voor hun veiligheid. Ook willen ze dat hun verwoeste huizen, scholen en moskeeën worden herbouwd. Ontheemde Rohingya vragen verder om erkenning als burgers van Myanmar. Ze zijn momenteel feitelijk stateloos.(NU.nl)…[+]