Onrustig Puerto Rico heeft nieuwe gouverneur na massaprotesten

puerto

Het door een politieke en slepende economische crisis getroffen eiland Puerto Rico heeft na een golf van massale protesten een nieuwe gouverneur. De zestigjarige Pedro Pierluisi legde de eed af, nadat gouverneur Ricardo Rosselló Nevares zijn functie had neergelegd onder druk van de demonstranten. Roselló is de eerste gouverneur van het eiland die door protesten wordt gedwongen af te treden. Hij schoof Pierluisi als opvolger naar voren.

Voor politieke rust zorgt dat niet, zoals Pierluisi zelf erkende toen hij volgens de krant El Nuevo Díameteen aankondigde komende woensdag weer af te treden als de Puerto Ricaanse senaat hem niet als gouverneur bevestigt. De senaat buigt zich aankomende woensdag over zijn aanstelling.

Als hij niet wordt goedgekeurd, draagt Pierluisi – van huis uit advocaat – het stokje over aan minister van Justitie Wanda Vásquez, die door veel van de 3,2 miljoen inwoners ook wordt gezien als een politica van de oude garde. Pierluisi’s voorganger Rosselló kwam in opspraak nadat berichten uit een chatgroep met topmedewerkers uitlekten. Daarin werd onder meer een vrouwelijke politicus uitgemaakt voor “hoer” en de spot gedreven met een mortuarium dat overvol raakte in de nasleep van orkaan Maria in 2017.(NU)…[+]