Oostenrijk sluit moskeeën en wil imams uitwijzen

oostenrijk

De Oostenrijkse regering heeft vrijdag plannen aangekondigd voor het sluiten van verschillende salafistische instellingen en zeven moskeeën. Ook wil het land meerdere imams uitwijzen. De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod op financiering vanuit het buitenland hebben overtreden, zegt minister Herbert Kickl (Binnenlandse Zaken). In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten.

De autoriteiten doen nog onderzoek naar tientallen andere imams. Zij kunnen worden uitgewezen of naast een visum grijpen. Het gaat om leden van de Unie van Turks-Islamitische Culturele Verenigingen in Europa (ATIB), een vereniging die nauwe banden heeft met de Turkse overheid. ”Dit is nog maar het begin”, belooft vicekanselier Heinz-Christian Strache, op de gezamenlijke persconferentie met meerdere bewindslieden.

Het besluit komt na een periode van kritiek op de ATIB. De organisatie vertegenwoordigt meer dan zestig verenigingen in Oostenrijk en zou het Turks-nationalisme aanhangen. Bondskanselier Sebastian Kurz zei vrijdag dat in zijn land geen plaats is voor ”parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering”. De rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) van Strache vormde eind vorig jaar een coalitie met de christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) van Kurz. Het verbod op buitenlandse financiering voor religieuze groeperingen dateert uit 2015.(NU)…[+]