PRIDE Month Suriname in aantocht

pride

PARAMARIBO – Jaarlijks toont Suriname in oktober trots de kleuren van de regenboog, het wereldwijde symbool van de LGBT-gemeenschap. LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. “Be your Pride” is dit jaar het thema van de PRIDE Month. De hele maand oktober zijn er activiteiten die de maatschappelijke betrokkenheid van de LGBT-gemeenschap moeten vergroten.

Het thema benadrukt dat iedereen, inclusief de LGBT-gemeenschap, trots mag zijn op zichzelf. Die trots maakt je tot een completer mens en tot een Surinaamse burger die een positieve bijdrage levert aan de samenleving. “Respect voor eenieder, dus respect voor ieders unieke kanten, is het fundamentele uitgangspunt”, benadrukt Faisel Tjon A Loi, voorzitter van het LGBT-platform dat de PRIDE Month organiseert.

De PRIDE Month Suriname komt voort uit de Coming Out Week Suriname, die in 2011 begon. Lichamelijke diversiteit, geloof, economische status, politieke voorkeur, seksuele oriëntatie, gender-expressie of genderidentiteit, de Grondwet is duidelijk: “Niemand mag worden gediscrimineerd, om geen enkele status”. Daar moet eenieder, in het bijzonder de LGBT-gemeenschap zich voor blijven inspannen.

De PRIDE Month 2018 heeft als belangrijkste uitgangspunt verdere bewustwording te creëren en informatie te verschaffen over het feit dat seksuele oriëntatie helemaal losstaat van het maatschappelijke leven van het individu. De activiteiten in deze maand zijn niet bedoeld “om mensen uit de kast te trekken of “gay te maken”, iets wat sowieso onmogelijk is…[+]