RO ontwikkelt plattelandsontwikkelingsplan

IMG_2431 (002)

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) voelt zich genoodzaakt de vereiste voorwaarden te scheppen zodat gelijke kansen kunnen worden gecreëerd voor de mensen in de diepe plattelandsgebieden en het achterland. Op die manier kan er ook worden bijgedragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG). Het ministerie is in dat verband bezig met het ontwikkelen van een geïntegreerd plattelandsontwikkelingsplan dat het concept gebruikt van “Integrale plattelandsinterventies”.

Bij het ontwikkelen van dat plan richt RO zich op fatsoenlijke infrastructuur, klein ondernemerschap, ontwikkeling van middelen van bestaan, werkgelegenheid creatie, voedselveiligheid en -zekerheid en goede voeding. Het concept “Integral Rural Interventions” biedt oplossingen op het gebied van voedselveiligheid en -zekerheid, individuele en collectieve productieve behoeften, huisvesting en de ontwikkeling van collectieve sociale, productieve, ecologische en culturele activa. Het stelt de gemeenschappen ook in staat om deel te nemen aan het programma, door de ontwikkeling van collectieve projecten.

Columbia heeft met succes het model van “Integral Rural Interventions” geïmplementeerd.  Met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), heeft RO contact gelegd met de regering van Columbia. Een delegatie van het ministerie ging in december 2017 naar Colombia voor een factfinding-missie, om het concept te zien die  in verschillende gemeenschappen is geïmplementeerd en om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het concept “Integral Rural Interventions” zal op een aantal locaties in Suriname worden getest, te beginnen met Atjoni, wat al het geval is. Dit gebied functioneert als een administratief en zakelijk centrum voor gemeenschappen in de directe omgeving en de regio Boven-Suriname…[+]