Schutter aanslag moskeeën Christchurch aangeklaagd voor vijftig moorden

moskee

De Australische man die verdacht wordt van het doodschieten van vijftig mensen in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch wordt aangeklaagd voor vijftig moorden en voor 39 pogingen tot moord. De politie sluit donderdag niet uit dat er nog meer aanklachten bijkomen. De 28-jarige rechts-extremist uit Australië zat tot nu toe vast op een voorlopige aanklacht van één moord. Hij moet vrijdag opnieuw voor de rechtbank verschijnen.

Juristen buigen zich nog over de vraag of de aanklacht uiteindelijk onder de terrorismewetten van Nieuw-Zeeland kan vallen. De verdachte schoot op 15 maart vijftig mensen dood en verwondde tientallen anderen in twee moskeeën waar op dat moment veel gelovigen aan het vrijdaggebed deelnamen.

De aanslag werd live gefilmd door de verdachte. Hij zal vrijdag gehoord worden via een videoverbinding met de zwaarbeveiligde gevangenis waar hij vastzit. Het zal in de zitting vooral gaan over de juridische bijstand. De verdachte heeft aangegeven zichzelf te vertegenwoordigen. Daarom hoeft hij geen pleidooi te houden.(NU)…[+]