Soedanese oppositie en leger tekenen akkoord over overgangsregering

soedan

De Soedanese oppositie en militaire raad hebben zaterdag in de hoofdstad Khartoem een akkoord over een overgangsregering bereikt. Met het nieuwe akkoord stemmen burgers en militairen in met een overgangsregering die uit zowel burgers als generaals bestaat, meldt de BBC.

Met het akkoord zal er een tijdelijke raad van zes burgers en vijf generaals komen. Die blijft aan de macht tot er nieuwe verkiezingen komen. De tijdelijke regering zal geleid worden door burgers, maar de militairen zullen de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie leveren. Volgende week kiest de Soedanese bevolking een premier. De Soedanese president Omar Al Bashir werd in april afgezet door het leger onder leiding van generaal Ahmed Awad Ibn Auf. Al sinds december 2018 protesteerden de inwoners van Soedan tegen Al Bashir.

 Een militaire raad nam na de val van Al Bashir de macht over. De bevolking van het land wilde echter dat de macht in handen van een burgerregering kwam en voerde maandenlang actie tegen de militaire regering. Burgers vormden een eigen raad.(NU)…[+]