Trump ontkent dat VS bij ‘couppoging’ in Venezuela betrokken is

trump

De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat zijn regering is betrokken bij een gewapende couppoging in Venezuela. Acht mensen kwamen bij de aanval om het leven en dertien mensen zijn gevangengenomen, onder wie twee Amerikaanse oud-commando’s.

Venezuela meldde zondag dat een groep huurlingen vanaf zee het land was binnengekomen om president Nicolás Maduro af te zetten. Volgens Maduro is de aanval door Washington gecoördineerd. Bij gevechten met Venezolaanse troepen zouden acht doden gevallen zijn. Dertien van de huurlingen zijn opgepakt, onder wie twee Amerikaanse oud-commando’s. Trump zei dinsdag over de actie: “We zullen erachter komen. We hebben er net van gehoord. Maar het heeft niets met onze regering te maken.”

Ook het Pentagon ontkent betrokkenheid: “De Amerikaanse overheid heeft niets te maken met wat er de afgelopen dagen in Venezuela is gebeurd”, zegt minister van Defensie Mark Esper. De twee vastgehouden Amerikanen zouden volgens Venezuela beiden ex-mi­li­tairen van de com­man­dotroe­pen zijn en samenwerken met oud-militair Jordan Goudreau. Goudreau beweert achter de operatie te zitten, blijkt uit een video die hij met een dissidente Venezolaanse officier heeft opgenomen.(NU)…[+]