Venezolaanse justitie stelt strafrechtelijk onderzoek naar Guaidó in

venez

Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president van Venezuela, wordt beschuldigd van “hoogverraad” omdat hij een stuk land dat Venezuela claimt aan Amerikaanse multinationals wil weggeven. Het strafrechtelijk onderzoek is vrijdag aangekondigd, schrijft persbureau AFP.

 Het zou gaan om het olierijke gebied Esequibo, waar behalve Venezuela ook Guyana een claim op legt. Volgens minister van Justitie Tarek William Saab is Guaidó met Amerikanen aan het onderhandelen over de regio. Diezelfde woorden sprak president Nicolás Maduro donderdag al uit op de nationale televisie.

Volgens de Venezolaanse justitie is een audio-opname gevonden waarin een Amerikaanse woordvoerder een adviseur van Guaidó aanspoort om Esequibo “over te leveren” aan multinationals als ExxonMobil, een Amerikaanse oliegigant die in 2015 al bekendmaakte dat er een groot olieveld in het gebied gevonden was. De Verenigde Staten hebben de regering van Maduro gewaarschuwd Guaidó niet te arresteren. Naast door de VS wordt Guaidó gesteund door tientallen andere landen, waaronder Nederland.(NU)…[+]