Verenigde Staten gaan transgenders vanaf april weren uit leger

vs

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een besluit ondertekend dat transgenders uit het leger kan weren. Het nieuwe beleid is vanaf 12 april van kracht en bepaalt dat de meeste transgenders niet meer welkom zijn in het leger. Het verbod geldt voor transmannen en -vrouwen die hormoonbehandelingen of een operatie voor een geslachtsverandering ondergaan.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte in de zomer van 2017 bekend dat hij geen transgenders meer wilde toelaten op welke post bij defensie dan ook. Hij zei dat het leger niet kan worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het militaire apparaat met zich meebrengen. Een hele reeks rechtszaken volgde en stelde de plannen van Trump uit.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaf de president in januari toestemming om transgenders uit het leger te weren en veegde daarmee uitspraken van drie lagere rechtbanken van tafel. Het toestaan van transgenders in het Amerikaanse leger was een overwinning voor de regering van Barack Obama, de voorganger van Trump.(NU)…[+]