VN pleit voor verbod of belasting op plastic

vn pleit

Omdat minder dan 10 procent van het plastic gerecycled wordt, pleiten de Verenigde Naties er bij overheden voor om plastic tasjes en voedselverpakkingen van plastic te verbieden of te belasten. Dat staat in een rapport van de VN, dat dinsdag in het kader van Wereldmilieudag werd gepresenteerd.

Volgens het rapport worden wereldwijd jaarlijks vijf biljoen plastic tasjes gebruikt. Als die naast elkaar neergelegd zouden worden, zou een gebied dat twee keer zo groot als Frankrijk is worden bedekt. Volgens Erik Solheim, hoofd van het milieuprogramma van de VN, heeft de “kwelling van plastic elke hoek van de wereld bereikt”. Samen met de Indische regering is een campagne gestart om het plasticgebruik terug te dringen. De slogan ‘If you can’t reuse it, refuse it‘ is daaraan gekoppeld.

In het rapport staat dat slechts 9 procent van de 9 miljard ton plastic dat ooit is geproduceerd, is hergebruikt. Het grootste deel van het plastic wordt weggegooid of belandt in de omgeving. In China wordt het meeste plastic weggegooid, voor de Europese Unie en de Verenigde Staten. De VS produceert het meeste plastic, na Japan en de EU.(NU)…[+]