‘Volksgezondheid in Europa in het geding door twijfels over vaccins’

vaccins

Uit een grootschalig onderzoek van de onafhankelijke Britse stichting Wellcome blijkt dat mensen in steeds meer Europese landen twijfelen over de veiligheid en effectiviteit van vaccins tegen kinderziektes. Daardoor loopt de volksgezondheid gevaar, schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In totaal zijn 140.000 mensen ondervraagd. In Oost-Europa geeft ‘slechts’ de helft aan dat zij vaccins veilig vindt, zo’n 65 procent acht vaccins effectief en acht op de tien respondenten zegt dat kinderen verplicht ingeënt moeten worden. In West-Europa is dat respectievelijk 59, 77 en 83 procent. Frankrijk spant de kroon. Een op de drie Fransen is het niet eens met de uitspraak dat vaccins veilig zijn. 20 procent denkt dat de inentingen niet effectief zijn en een op de tien vindt dat kinderen niet per se gevaccineerd hoeven worden.

 Volgens president Seth Berkley van hulporganisatie Vaccine Alliance nemen de twijfels over vaccins in Europa toe omdat de ziektes minder voorkomen in ‘rijke landen’. Daardoor worden ouders terughoudender om hun kroost te vaccineren. In ontwikkelingslanden zou meer dan 90 procent van de bevolking positief tegenover vaccins staan.(NU)…[+]