Vrijwel intact wrak Amerikaanse bommenwerper gevonden in Noordzee

intact

Het wrak van een nagenoeg intacte Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is aangetroffen op de bodem van de Noordzee. Mogelijk zijn in de B-17 nog menselijke resten aanwezig. Het vliegtuig werd ontdekt tijdens werkzaamheden voor de aanleg van een hoogspanningskabelverbinding tussen Groot-Brittannië en België, zo schrijft VRT maandag. Tijdens onderzoek naar explosieven die mogelijk op het traject liggen, werd een stuk van een aluminium vleugel geraakt.

De identificatie van het wrak is nog bezig, maar zou inmiddels vergevorderd zijn. Onderdeelnummers werden op een gedeelte plaatwerk aangetroffen, wat het voor onderzoekers makkelijker maakte om het toestel te identificeren. Deze nummers kwamen voor in de lijsten van onderdelen van Amerikaanse B-17-bommenwerpers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet voor bombardementen op Duitsland.

De B-17 telde tot tien bemanningsleden en kon twee tot vijf ton aan bommen dragen. Vanwege de forse bewapening van het model, kreeg het vliegtuigtype de bijnaam ‘Vliegend fort’.(NU)…[+]