VS maakt weg vrij voor Turkse operatie tegen Koerden in Syrië

VS

De Verenigde Staten zullen geen rol spelen in een op handen zijnde Turkse militaire operatie tegen Koerdische strijders in het noordoosten van Syrië, meldt het Witte Huis maandag. De Amerikaanse troepen trekken zich terug uit het gebied.

Er zijn nog zo’n honderd tot honderdvijftig Amerikaanse militairen actief in Noord-Syrië. Turkije beschouwt de Syrisch-Koerdische strijders, voornamelijk als terroristen en wil de groeperingen daarom verdrijven uit het gebied. Tegelijkertijd willen de Turken twee miljoen Syrische vluchtelingen hervestigen in het gebied. Ankara wil een ‘veilige zone’ vestigen als buffer in Noord-Syrië.

 Volgens de Amerikanen is Turkije straks verantwoordelijk voor alle IS-gevangenen in Noordoost-Syrië. De Amerikaanse president Donald Trump voerde zondag een telefoongesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan over de kwestie. “De Amerikaanse regering heeft Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen onder druk gezet om IS-gevangenen terug te nemen, maar dat weigerden ze. De VS zullen ze (de IS-gevangenen, red.) ook niet vasthouden, omdat dat de Amerikaanse belastingbetaler de komende jaren veel te veel geld zou gaan kosten”, liet het Witte Huis in een verklaring weten.(NU)…[+]