Wereld Kankerdag

kanker

De Werelddag tegen Kanker of Wereld Kankerdag wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker.

Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker te onderstrepen.  De UICC is de internationale organisatie voor kankerbestrijding, waar meer dan 800 lidorganisaties zijn aangesloten. Nagenoeg alle medische specialismen houden zich bezig met kanker, maar vooral specialisten in de oncologie en radiotherapie hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van kanker.  Het woord kanker is afgeleid van het Latijnse woord cancer, dat kanker, kankergezwel betekent. Deze naam is waarschijnlijk bedacht door Hippocrates rond 400 voor Christus.

Hij gebruikte cancer als leenvertaling voor het Griekse woord karkínos, dat oorspronkelijk  krab betekende. Een tumor deed hem denken aan een in het zand ingegraven krab, die ook bestond uit een hard centrum met zachte uitlopers (poten). Hippocrates gebruikte de term nog als paraplubegrip voor elk mogelijk gezwel, maar tegenwoordig wordt het woord alleen gebruikt om ziektes aan te duiden waar sprake is van een ongeremde celdeling. Kanker is een aandoening die wordt gekenmerkt door de onbeheerste groei van weefsels door een aanhoudende celdeling. Gezonde cellen in het lichaam delen enkel wanneer dat nodig is zoals wanneer bepaalde organen aan vernieuwing of herstelling toe zijn. Tijdens deze celproliferatie krijgen de cellen ook een specifieke vorm en grootte, afhankelijk van hun functie, wat we kennen als celdifferentiatie.

Deze deling en differentiatie staat onder invloed van verschillende factoren: de uitwendige factoren en de inwendige signalen. Beide typen factoren kunnen zowel een stimulerende als een remmende invloed op de celdeling uitoefenen. In het geval van de inwendige signalen spreken we van cellulaire groeifactoren of groeiremmers.(Bron: Beleven)…[+]