Witte Huis werkt niet mee aan ‘ongegrond’ afzettingsonderzoek Trump

witte huis

Het Witte Huis heeft dinsdag in een verklaring laten weten niet mee te willen werken aan het vooronderzoek naar de procedure voor de mogelijke afzetting van president Donald Trump. In een brief van acht pagina’s gericht aan de Amerikaanse Democratische leiders noemt het Witte Huis het onderzoek “ongrondwettelijk” en “ongegrond”. De brief is namens Trump opgesteld door Pat Cipollone, juridisch adviseur van het Witte Huis.

De aanklacht van de Democraten is volgens het Witte Huis “in strijd met de fundamentele rechtvaardigheid en het grondwettelijke recht op een eerlijk proces”, met name omdat er niet gestemd is over het vooronderzoek. Drie Democratische commissies onderzoeken momenteel of Trump zijn ambt als president dusdanig heeft misbruikt dat er een afzettingsprocedure gestart moet worden.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt de brief in een reactie “overduidelijk onjuist” en stelt dat Trump probeert “wetteloosheid te normaliseren”. “Meneer de president, u staat niet boven de wet. U zult verantwoordelijk gehouden worden”, aldus Pelosi.(NU)…[+]