advertentie
Nieuws Archief
Social media
DUITSLAND – In zeven landen zijn testen begonnen met een vaccin om de meest voorkomende vorm van longkanker te bestrijden. Het vaccin is mede gebaseerd op de coronaprik. Deskundigen spreken van een “revolutionaire doorbraak” die duizenden longkankerpatiënten kan redden.
Het longkankervaccin maakt gebruik van mRNA, dat ook gebruikt werd voor het coronavaccin. Het immuunsysteem wordt geconfronteerd met tumorstoffen van de longkanker. Daarmee wordt het lichaam voorbereid op een strijd tegen deze kankercellen.
De bedoeling is om de immuunreactie van een patiënt op kanker te versterken, terwijl gezonde cellen onaangetast blijven. Gezonde cellen worden wel aangetast bij bijvoorbeeld chemotherapie. “Deze technologie is de volgende grote stap in het behandelen van kanker”, zegt onderzoeksleider Siow Ming Lee tegen The Guardian. “We hopen de de kanker door het toevoegen van deze extra behandeling niet terugkomt, want bij longkankerpatiënten komt kanker vaak terug, zelfs na een operatie en bestraling.”
De ontworpen longkankervaccins worden eerst klinisch getest. In de eerste fase wordt gestart op 34 onderzoekslocaties in zeven landen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen, Hongarije, Turkije en de Verenigde Staten. In totaal doen 130 longkankerpatiënten mee aan dit onderzoek. Longkanker is van alle kankersoorten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Ongeveer 1,8 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van longkanker. De overlevingskansen bij mensen met vergevorderde stadia, waarbij tumoren zich hebben verspreid, zijn zeer klein. (NU.nl)…[+]