Vele regenbuien zorgen voor slechtste wijnjaar sinds 1961
EUROPA – 2024 gaat waarschijnlijk de boeken in als het slechtste wijnjaar in ruim zestig jaar. Door het slechte weer is de wereldwijde productie van wijn met 2 procent gedaald ten opzichte van 2023, wat ook al geen best jaar was. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). Volgens hun raming komt de opbrengst van de wijngaarden in de 29 belangrijkste wijnlanden dit jaar uit tussen de 227 en 235 miljoen hectoliter. Dat is de kleinste hoeveelheid sinds 1961, toen wijnboeren wereldwijd 220 miljoen hectoliter produceerden.
Voor Nederlandse wijndrinkers kan dit betekenen dat wijn de komende jaren duurder en schaarser wordt. “Opnieuw zijn klimatologische problemen belangrijke oorzaken achter een lager wereldwijd productievolume”, legt de OIV uit in een verklaring. De oogst valt tegen door hevige regenval. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat schadelijke ziektes zich sneller konden verspreiden. Eerder meldde Frankrijk al te vrezen voor de slechtste wijnoogst in jaren. Vooral de bekende wijnstreken Champagne, BourgondiĆ« en Beaujolais werden in september hard getroffen door slecht weer. Door de slechte vooruitzichten stelde het land de verwachting voor de wijnproductie van dit jaar al flink bij.
Maar een klein aantal landen had geen last van een tegenvallende oogst door regen. “Met name de Verenigde Staten en verschillende Oost-Europese landen, zoals Hongarije, GeorgiĆ« en MoldaviĆ«, produceerden een gemiddelde of zelfs bovengemiddelde hoeveelheid wijn”, zegt de OIV. (Nu.nl)