100 jaar voor Louisa Asirah Soerokarijo

100-jaar-voor-Soerokarijo-Louisa-Asirah-2

SARAMACCA  –  Onlangs herdacht Louisa Asirah Soerokarijo haar 100ste geboortedag. Dit meldt het Burger Informatie Centrum van Saramacca.

Soerokarijo werd geboren op 5 mei 1924 in het district Saramacca en is opgegroeid op plantage Volharding en Blijdschap langs de linkeroever van de Saramaccarivier. Zij komt uit een gezin van drie kinderen, van wie zij het tweede kind is. Vanwege de omstandigheden thuis mocht zij de school niet bezoeken. Haar hobby’s zijn: zwemmen en koken, waaronder ook op feestjes koken, wat rewang wordt genoemd in het Javaans. Op latere leeftijd heeft zij koken tot haar werk gemaakt. Soerokarijo trad op 13-jarige leeftijd in het huwelijk met haar nu overleden echtgenoot Pomo Pawiroredjo, die afkomstig was uit Indonesië. Zij is al 53 jaar weduwe.

Verder is zij ook werkzaam geweest bij een Chinees restaurant in Paramaribo en was ook ‘djodie’ op Javaanse feestjes, hetgeen betekent dat zij verantwoordelijk was voor al het eten dat gekookt werd.

Uit haar huwelijk zijn er geen kinderen geboren. Zij heeft wel een stiefdochter en drie pleegkinderen. Thans is de familie uitgebreid met achttien kleinkinderen. Ze rekent de kinderen en kleinkinderen van haar overleden zus als haar eigen kinderen.

Een hoogtepunt in haar leven is dat ze trots mag zijn dat zij als vrouw door hardwerken een eigen huis heeft kunnen bouwen, en dat ze al haar kinderen en kleinkinderen groot heeft kunnen brengen. Een dieptepunt in haar leven is dat ze ooit een miskraam heeft gekregen. Haar gezondheid is stabiel en haar wens is dat al haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gezond mogen blijven en niks tekort komen.

Districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, heeft mede namens president Chandrikapersad Santokhi en first lady Melissa Santokhi-Seenacherry de felicitaties overgebracht en de gebruikelijke enveloppe overhandigd aan de honderdjarige…[+]