Abena eist eerlijke Grand Prix: “Geen doping, geen excuses!”

Abena eist eerlijke Grand Prix

KICKBOKSEN – Donegi Abena (26) staat klaar voor de Glory 8-mans Grand Prix lichtzwaargewicht op 8 juni in Rotterdam. De Surinaamse vechter, die in maart zijn wereldtitel verloor aan Tarik Khbabez, wil een statement maken en hoopt op een rematch met de kampioen. Abena benadrukt ook het belang van een eerlijke competitie met dopingcontroles.
“Ik hoop dat Glory, net als bij de zwaargewichten, een out-of-competition dopingtest zal doen”, zegt Abena. “Want ik wil dat de avond eerlijk zal verlopen”, voegt Abena eraan toe in een interview met het AD. Volgens bronnen zouden er voor het lichtzwaargewicht Grand Prix geen out-of-competition dopingtesten gepland zijn. In tegenstelling tot de zwaargewicht Grand Prix, waar vechters hun verblijfplaats moesten doorgeven en onverwachts getest konden worden, lijkt dit bij de lichtzwaargewicht divisie niet het geval te zijn. “Ik vind het belangrijk dat we een eerlijke competitie hebben”, aldus Abena. “Zonder doping, zonder excuses. We moeten vechten met onze vaardigheden, niet met illegale middelen.”
Voor de Glory-zwaargewicht Grand Prix moesten de deelnemers laten weten waar zij zouden verblijven en een zogenaamde ‘Where about’-verklaring afgeven. Zo werden vechters, die in het buitenland verbleven dan ook op onverwachte momenten getest, melden enkele van hen. Zo is te lezen op de website van Glory hoe vaak vechters zijn getest. Rico Verhoeven, bijvoorbeeld, werd vijf keer gecontroleerd door de controleurs. Sofian Laidouni, Levi Rigters en Bahram Rajabzadeh die ook meededen, werden elk twee keer getest. Wat betreft Verhoeven is niet duidelijk of zijn tests alle vijf keer voor de Grand Prix waren.
Abena’s oproep voor eerlijke dopingcontroles is niet nieuw. Doping is een groot probleem in de vechtsport en kan de uitkomst van gevechten beïnvloeden. Het is belangrijk dat organisaties zoals Glory alles in het werk stellen om doping te bestrijden en een eerlijke competitie te garanderen. Out-of-competition dopingtesten zijn een belangrijke stap in de goede richting. Of Abena’s wens in vervulling gaat en er alsnog dopingcontroles komen voor de Grand Prix, is nog afwachten. Een ding is zeker: de kickbokser is vastberaden om op een eerlijke manier te winnen en zich na het toernooi te kronen tot nieuwe lichtzwaargewichtkampioen. (GVI)…[+]